Nyhetsbrev Fyrbodals kommunalförbund 1 dec 2016
   
V som i Vinnovastöd till ICare4Fyrbodal

Fyrbodalkommunernas arbete med att utveckla en Idésluss inom socialtjänsten har beviljats stöd av Vinnova. Kommunerna ska i samverkan utveckla stöd för innovationsledning och en gemensam delregional idésluss som stöd för kommunernas socialtjänster och näringslivsutveckling. Innovationerna ska komma till nytta för brukare och patienter i socialtjänsten.

  Teknikcollege inspirerar regeringen

Nästa år fyller Teknikcollege 10 år, vilket firades i förskott med en Jubileumskonferens. Gymnasieministern Anna Ekström påpekade att Teknikcollege är en inspirationskälla för regeringen, inte minst när det kommer till satsningar på yrkesvux. I Fyrbodal har vi en certifierad yrkesvuxutbildning – Processtekniska Gymnasiets processutbildning som har högt söktryck och dessutom en ovanligt stor andel tjejer som elever.

  Miljöbästa bil

Grattis Renault Zoe som blev årets bästa miljöbil för privatpersoner! Varje år utser Gröna bilister bästa miljöbilen.
Kommunalförbundets "Fossiloberoende 2030" är en av arrangörerna av detta event som gick av stapeln i Trollhättan.
Nu kan du ta del av föreläsningarna som hölls på eventet, bland annat av Jan Rapp från Biogasakademin och Erik Lorentzen från Elbilistene - Norsk elbilforening
  


   
Parker, trädgårdar och platsspecifk konst

Gröna parker för hälsans och attraktivitetens skull. Stadsjordbruk för att det är nödvändigt och inte för att det är mysigt. Stenebyskolan får asfalten att blomma. Och mycket mer... då parker, trädgårdar och konst var i fokus en hel dag den 15 november. Detta var ett seminarium som kommunalförbundet anordnar i arbetet med Attraktiva kommuner.

Dokumentation i text och bild finns här.

  Många samlades för att motverka våld mot barn

Hur ser mansidealet ut? Kan arbete med maskulinitetsnormen förebygga våld?
Detta var flera av dagens föreläsare övertygade om när Hälsokällan i tisdags anordnade en seminariedag om våld mot barn. Vi väntade oss 130 seminariedeltagare, men det blev 270 stycken!

Dokumentation från denna dag kommer inom kort på fyrbodal.se


  Välkommen till "Det goda värdskapet"!

Är du kommunanställd? Har du hand om ärenden på något vis? Då är du välkommen på en föreläsning om "Det goda värdskapet". Eftermiddagen den 19 december fylls med klokskaper från den omtalade föreläsaren Jan Gunnarsson. Med mycket humor delar han med sig av sin 30-åriga erfarenhet från bemötande, värdskap, ledarskap, kulturutveckling och kommunikation som ledare inom näringsliv och offentlig sektor.

Välkommen att anmäla dig!

   
Prenumerera på våra kurser

  • Förenkla helt enkelt 17 januari
  • Att lära känna, förstå och bemöta rättshaveristen - 19 januari.
  • Att arbeta i offentlig förvaltning - 3 februari.
En av kommunalförbundets uppgifter är att på uppdrag arrangera kompetensutveckling för medlemskommunerna.


Nu kan du prenumerera på våra kurser!

  Om te och fotboll då samhällskommunikatörer möttes

"Te och fotboll". Det kan ibland vara den bästa medicinen för flyktingbarn som lever i osäkerhet om framtiden. Det säger Henry Ascher, docent i barnmedicin och professor i folkhälsovetenskap. Han var en av talarna på den årliga nätverksdagen för samtliga samhällskommunikatörer i Västra Götaland. Årets tema var hälsa!

Mer om samhällsorientering för nyanlända.

  Kreativa kraftfält slutrapport

I november skrevs den sista raden i slutrapporten för Kreativa kraftfält. Nu pågår arbetet med att analysera och föra samtal om hur vi drar nytta av resultaten. Bland annat har en workshop genomförts med Fyrbodals näringslivs- och kulturchefer. Vi vill också flagga för den seminarieserie som nu genomförs tillsammans med GR kring KKF den 17 jan, 14 mars och 4 april. Håll utkik efter inbjudningar!
 


Här hittar du slutrapporten.

   
Pitcha din idé

Har du en idé? Vågar du presentera den? Ta chansen den 7 december! Då är det återigen dags att lyfta alla bra idéer som finns där ute. Alla idéer är välkomna att tävla i Trollhättan. Almi Väst, som är värd för detta event, är en av de som fått tillväxtmedel från kommunalförbundet under 2016.
 


Anmäl dig senast 2 december.

  Ledig tjänst - Infrastruktur och Kollektivtrafik

I Fyrbodals kommuner finns ett stort behov av att arbeta med att utveckla infrastrukturen. Detta handlar om områden som vägar, järnvägar, kollektivtrafik m m. Våra kommuner är angelägna om att detta arbete görs tillsammans i så stor utsträckning som möjligt.
 


Välkommen med din ansökan!

  Dags att söka till gymnasiet

Den 13 december kl 08:00 öppnar den ordinarie ansökningsperioden för alla elever som ska söka till gymnasiet 2017.  Sista dag för ansökan är den 3 februari kl 16:00. Ansökan görs via Indra och eleverna får inloggningsuppgifter hemskickade under vecka 50. Det är drygt 3 000 elever i vårt område som kommer att göra gymnasieval.
Antagning Fyrbodal hanterar antagning för alla elever och skolor inom Fyrbodals kommunalförbund förutom Åmål. Mer information finns på www.soktillgymnasiet.se.


  Senaste nytt från förbundsdirektören

Nu har jag haft tjänsten som förbundsdirektör i drygt sju månader. Det dyker fortfarande upp nya frågor varje dag som jag ska sätta mig in i. Samtidigt börjar mina tankar om förbundets utvecklingspotential att ta form och jag ser fram emot att få färdigt arbetet med genomlysningen så att vi vet vilka ramar vi har att förhålla oss till i fortsättningen. Detta är viktigt för att vi ska kunna ha fokus på utvecklingen av hela Fyrbodal. På direktionsmötet i februari kommer ett beslut att tas om nivån på medlemsavgiften.

Vi letar nu efter den som ska bli vår näste samordnare för infrastruktur och kollektivtrafik. Detta är en mycket viktigt tjänst för hållbar utveckling i Fyrbodal. Tipsa gärna dina kontakter som kan vara intresserade av söka tjänsten!